Predavanje akademika Nenada Vekarića “METODA “REPREZENTATIVNE KAPI” I GENEALOŠKA METODA U POVIJESNOJ DEMOGRAFIJI”

hrzz logo 1 color-kockePredavanje akademika Nenada Vekarića “METODA “REPREZENTATIVNE KAPI” I GENEALOŠKA METODA U POVIJESNOJ DEMOGRAFIJI”

Hrvatska  akademija  znanosti  i  umjetnosti  i  Hrvatska  zaklada  za  znanost  započele  su ciklus znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti istaknuti hrvatski znanstvenici. Tim  će  se  kolokvijima  široj  znanstvenoj  zajednici  i  svima  zainteresiranima  nastojati  približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnoviji rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

U utorak, 23. svibnja 2017. u 17. sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Strossmayerov trg 14, Zagreb) održat će se V. kolokvij, a na njemu će sudjelovati akademik Nenad Vekarić s predavanjem pod naslovom METODA “REPREZENTATIVNE KAPI” I GENEALOŠKA METODA U POVIJESNOJ DEMOGRAFIJI. Uz akademika Vekarića, na kolokviju će sudjelovati i akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Povijesna demografija bavi se  “predstatističkim” razdobljem, pa nema na raspolaganju  izdašna statistička vrela na temelju kojih će lagodno spoznati demografske procese u prošlosti. U istraživačkom naporu da se iz minimuma sačuvanih informacija izvuče maksimum kvalitetnih zaključaka, od velike je pomoći kombinacija dviju metodâ: metode “reprezentativne kapi” i genealoške metode. Metoda “reprezentativne kapi” omogućava da se neka informacija (izvorni podatak), sama za sebe nebitna, uz pomoć “atomizacije” kroz genealošku metodu, stavi u kontekst i pridonese stvaranju bitnih zaključaka, koje nikad ne bismo mogli neposredno izvući iz sačuvanog vrela.

U drugom dijelu predavanja bit će  predstavljen istraživački tim projekta “Transformacije kolektivnih i individualnih identiteta u Dubrovačkoj Republici od srednjeg vijeka do 19. stoljeća” Hrvatske zaklade za znanost  čiju  jezgru  čine  znanstvenici  Zavoda  za povijesne  znanosti   Hrvatske   akademije   znanosti   i umjetnosti u Dubrovniku.