Predstavljanje knjige Nade Grujić “Dubrovačka ladanjska arhitektura”

Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku predstavlja knjigu Nade Grujić “Dubrovačka ladanjska arhitektura”.

Objavljena u izdanju Instituta za povijest umjetnosti 2021. godine, monografija Nade Grujić “Dubrovačka ladanjska arhitektura” sintezno je djelo koje donosi najaktualniji i najcjelovitiji uvid u stanje spomenika i stanje istraženosti arhitekture dubrovačkih ljetnikovaca. Osim na genezu samoga fenomena te arhitektonsko-stilsku interpretaciju najvrjednijih i najbolje sačuvanih ladanjskih sklopova iz vremena renesanse (15. i 16. stoljeća), autorica usmjerava pozornost i na ljetnikovce u razdoblju baroka (17. stoljeće) i njihove povijesne mijene poslije pada Republike, sve do suvremenog doba. Uz znanstveni doprinos poznavanju kulture dubrovačkog ladanja – na prostoru od Pelješca i Elafita, preko Primorja, Rijeke dubrovačke, Gruža i neposredne okolice Dubrovnika do Župe, Konavala i Cavtata –  monografija Nade Grujić ujedno je i polazište za sva aktualna i buduća promišljanja o zaštiti i obnovi dubrovačkih ljetnikovaca, jedinstvenog segmenta dubrovačke, hrvatske i svjetske baštine.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Joško Belamarić, a nazočnima će se obratiti i urednik izdanja dr. sc. Danko Zelić te autorica prof. dr. sc. Nada Grujić.

Petak, 30. rujna 2022., u 19 sati, Ljetnikovac Sorkočević, Lapad