Preminuo je naš upravitelj akademik Nenad Vekarić

Nenad Vekaric 1Preminuo je naš upravitelj akademik Nenad Vekarić

Poslije višemjesečne, hrabre, i dostojanstvene borbe s opakom bolešću preminuo je u Zagrebu, jutros 20. srpnja u 11h sati, naš upravitelj, naš plemeniti kolega i prijatelj, odani suradnik, posvećeni profesor i mentor, izvrstan urednik, neumorni istraživač i znanstvenik, akademik Nenad Vekarić.

Zaposlio se u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku 1984. godine, a upravitelj ove institucije postao je 1987. godine. Tijekom trideset godina provedenih kao upravitelj dubrovačkog Zavoda za povijesne znanosti HAZU, akademik Nenad Vekarić zadužio je hrvatsku i međunarodnu znanstvenu javnost upornim, strpljivim i nadasve pedantnim radom na istraživanju povijesti stanovništva. Njegov opus obuhvaća više od pedeset izvornih znanstvenih rasprava i dvadeset autorskih knjiga, među kojima se ističe monumentalna “Vlastela grada Dubrovnika” u najavljenih jedanaest svezaka. Osim sustavne raščlambe svih pitanja vezanih uz korijene, strukturu i razvoj dubrovačkog plemstva, Vekarić je svoj istraživački napor oplemenio i pionirski osmislivši metodu reprezentativne kapi, zahvaljujući kojoj svaka pojedina informacija može dovesti do bitnih zaključaka koje nikada ne bismo mogli neposredno izvući iz sačuvanoga vrela.

Svoj entuzijazam i disciplinu znao je prenijeti na brojne suradnike, uvijek imajući razumijevanja za različite znanstvene interese i pristupe, koji su bili komplementarni sa središnjom istraživačkom temom: povijest Dubrovnika i Dubrovačke Republike. Tvorac je vrlo zapaženog doktorskog studija Povijest stanovništva na Sveučilištu u Dubrovniku, osnovanog 2006. godine, kao i mentor brojnih disertacija obranjenih na Dubrovačkom sveučilištu i na drugim hrvatskim sveučilištima. Niz uspješnih polaznika već je ostvario zavidne karijere, a znanost je obogaćena brojnim novim monografijama. Njegovim zauzećem otvoren je na Dubrovačkom sveučilištu dodiplomski studij Povijest Jadrana i Mediterana.

Pod upravom Nenada Vekarića dubrovački Zavod za povijesne znanosti HAZU stekao je novu, prepoznatljivu vizuru i postao nezaobilazna adresa za sve istraživače povijesti Dubrovnika. Naši časopisi Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovnik koji izlazi na hrvatskom jeziku i časopis Dubrovnik Annals  na engleskom jeziku, zahvaljujući njemu, postali su časopisi međunarodne reputacije. Kako je sam isticao, “danas je teško napisati rad iz povijesti Dubrovnika, a da se više puta ne citiraju radovi iz zavodskih godišnjaka i knjiga.” Sutra će biti teško nastaviti rad bez Nenada Vekarića, a nemoguće bez citata iz cijele knjižnice koju je uredio ili osobno napisao. Teško je i nabrojiti sve komponente znanstvenog djelovanja Nenada Vekarića, njegova kritička svijest temeljito je promijenila dotadašnji uvid u povijest Dubrovačke Republike i njezina plemstva. U tom segmentu može se bez imalo pretjerivanja govoriti o historiografskoj revoluciji.

Odlazak akademika Vekarića ostavlja neizmjernu prazninu u hrvatskoj historiografiji i povijesnoj demografiji, ali prije svega u našim srcima, u našoj znanstvenoj komunikaciji u našem istraživačkom svakodnevlju jer ostajemo bez njegove podrške, bez njegova savjeta, bez njegova osmijeha. No, smjerokaz koji je ostavio u našoj instituciji jasno ukazuje put kojim ćemo ostvariti sve ono što smo u suradnji i dogovoru s našim dragim kolegom Vekarićem započeli i zacrtali.

Djelatnici Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku