Na Lastovu održan „Mali festival povijesti“

 

plakat Lastovo

“Mali festival povijesti“ održan je od 7. do 9. travnja na Lastovu. Trodnevno događanje u Kneževom dvoru (Palacu) u Lastovu organizirano je u suradnji Turističke zajednice Općine Lastovo i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a uz podršku Hrvatske zaklade za znanost, Općine Lastovo, Udruge Dobre Dobričević te udruge LA!UVO! (Udruga za Vidljivost Otoka! LAstovo!).

Svakog dana, uz zapažen odaziv lokalnog stanovništva, održano je po jedno predavanje posvećeno povijesti Lastova, a svako je popraćeno degustacijama lokalnih vina i glazbenim programom.

Prve večeri, u četvrtak 7. travnja, akademkinja Nella Lonza (HAZU, Dubrovnik) održala je predavanje „Listajući rukopise Lastovskog statuta“ i zainteresirala publiku detaljima rukopisa Lastovskog statuta. Na samom kraju večeri, zahvaljujući tamošnjem župniku Don Anti Tonćiju Prizmiću prezentiran je i originalni neslužbeni prijepis Statuta koji je dio arhive Župnog dvora. „Lastovo i Dubrovačka Republika u 17. stoljeću: pobune, nemiri, zavjere“ tema je koju je obradio i predstavio dr. sc. Lovro Kunčević (HAZU, Dubrovnik), dok se dr. sc. Irena Ipšić (Sveučilište u Dubrovniku) u svom izlaganju bavila oblicima vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem i drugim nekretninama na otoku u razdoblju od 17. do 19. stoljeća.
U glazbenom dijelu programa prve večeri nastupili su KUD Lastovo i klapa Fumari. Talentirana mlada gitaristica, učenica Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Katarina Mrvalj izvela je gitaristički recital druge večeri, dok su Festival zatvorili akademski glazbenici – saksofonist Ivan Bonačić i gitarist Filip Pavić. Dubrovački jazzer Ivan Bonačić nedavno je objavio svoj drugi studijski album „Dream Aviary“ i imao zapaženu koncertnu promociju u Zagrebu. Na nastupu su uz autorske skladbe, izveli i nekoliko obrada jazz standarda.

Prvo izdanje Malog festivala povijesti obilježili su izvrsna posjećenost i zainteresiranost lastovske publike za povijesne teme te besprijekorna organizacija i gostoprimstvo domaćina.