500 godina Sorkočevićeva ljetnikovca u Lapadu

hazu-dubrovnik-51Ove godine Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku obilježava jednu impresivnu obljetnicu: pet stotina godina od završetka izgradnje Sorkočevićeva ljetnikovca u kojemu je smješten. Naime, bogati dubrovački trgovac i vlastelin Petar Sorgo 1521. godine završio je svoj ljetnikovac u Lapadu, izgradivši ga u prepoznatljivo dubrovačkom miješanom gotičko-renesansnom stilu. Sorkočevićev ljetnikovac ne samo da je jedan od najljepših primjera dubrovačke ladanjske arhitekture, nego je, isto tako, i jedan od najbolje sačuvanih.
Pola milenija ovog ahitektonskog dragulja trebalo je biti obilježeno u organizaciji Zavoda HAZU već ovog rujna. Planirana su predavanja znanstvenika Zavoda i razgledanje ljetnikovca uz stručno vodstvo.

Sve navedeno uvelike smo pripremili, no zbog epidemiološke situacije odgodili za sljedeću godinu. U međuvremenu, zainteresiranoj javnosti kao prigodan poklon nudimo klasičnu studiju o Sorkočevićevu ljetnikovcu i kulturi dubrovačkog ladanja, čiji autor je poznati povjesničar umjetnosti i nekadašnji ravnatelj Zavoda Cvito Fisković. Knjiga je prvi puta tiskana u izdanju Zavoda daleke 1966, a sada je Zavod na svojim stranicama u digitalnom obliku predstavlja svim ljubiteljima kulturne i graditeljske baštine našega grada.
Studija Cvita Fiskovića dostupna je ovdje.